Huurverhoging

Dit jaar gaat de huurprijs op 1 juli omhoog. Dit geldt voor sociale huurwoningen, maar ook voor garages en parkeerplaatsen. De huurprijs gaat niet voor iedereen omhoog. Gaat je huurprijs wel omhoog? Dan ontvang je voor 1 mei een brief. Hierin staat je nieuwe huurprijs.

Veel gevraagd over Huurverhoging

Hoe maak ik bezwaar tegen de jaarlijkse huurverhoging?

Algemeen

Het is niet meer mogelijk om via ons bezwaar te maken tegen je huurverhoging. Hiervoor had je tot 30 juni de tijd. Je kan nog wel bezwaar maken via de Huurcommissie

  Wat is de hoogte van de jaarlijkse huurverhoging?

  Algemeen

  Elk jaar bepaalt de overheid hoeveel de huur van sociale huurwoningen mag stijgen. Op 1 juli mogen we de huur aanpassen. Dit jaar gaat de huur meer omhoog dan normaal, namelijk 5,3%. Je krijgt binnenkort een brief met meer informatie over wat dit voor jou betekent.

  Mijn huur stijgt door de huurverhoging boven de huurtoeslaggrens. Heb ik nog recht op huurtoeslag?

  Algemeen

  Ja, als de huurprijs wijzigt moet je dat doorgeven. Geef jouw nieuwe huur online door aan de Belastingdienst of bel naar de Belastingtelefoon: 0800 0543.

  Waarom gaat de huurprijs omhoog?

  Algemeen

  De huurprijs gaat omhoog om deze redenen:

  • De kosten van materialen en onderhoud zijn gestegen.
  • We willen genoeg betaalbare woningen voor iedereen behouden.
  • We willen snel milieuvriendelijker worden.
  • We willen al onze bewoners goed helpen.

  Omdat de huurinkomsten onze belangrijkste bron van geld zijn, moeten we de huren verhogen.

  Wanneer voeren jullie de jaarlijkse huurverhoging door?

  Algemeen

  De huurverhoging wordt jaarlijks per 1 juli doorgevoerd. Hierover ontvang je uiterlijk 1 mei 2024 een bericht van ons.

  Wanneer ontvang ik bericht over de jaarlijkse huurverhoging?

  Algemeen

  Je ontvangt twee maanden voor de huurverhoging schriftelijk bericht van ons.

  Waarom vragen jullie de belastingdienst om mijn gegevens?

  Algemeen

  Wij verhogen 1 keer per jaar de huur. Hoeveel de huur wordt verhoogt hangt af van je inkomen. Personen met een hoog inkomen krijgen meer huurverhoging dan personen met een laag inkomen. Daarom vragen wij bij de belastingdienst in welke categorie je inkomen valt. Ben je benieuwd in welke categorie jouw inkomen zit? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

  Let op! De opgevraagde gegevens over het inkomen zijn van 2022. Is je inkomen in 2023 erg gedaald? Dien dan bezwaar in via het bezwaarformulier.

  De gegevens waar jullie de jaarlijkse huurverhoging op hebben gebaseerd kloppen niet. Wat kan ik doen?

  Algemeen

  Je kunt dit bij ons melden via het bezwaarformulier.

  Mijn inkomen is in het afgelopen jaar flink gedaald. Wat kunnen jullie voor mij doen?

  Algemeen

  Misschien kun je huurbevriezing of huurverlaging krijgen. Dat hangt af van je inkomen, de huurprijs en de gezinssamenstelling. Lees hierover meer op deze pagina.

  Wijzig ik na de jaarlijkse huurverhoging zelf mijn huurtoeslag bij de Belastingdienst?

  Algemeen

  Wij geven de huurverhoging door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst past eventueel je huurtoeslag dan aan na de definitieve berekening. Je hoeft zelf niets te doen. We raden je wel aan om de gegevens te controleren via de Belastingdienst.

  Pas ik na de jaarlijkse huurverhoging zelf de hoogte van mijn huurbetaling aan?

  Algemeen

  Maak je elke maand zelf de huur over? Dan moet je ook zelf het bedrag van je huurbetaling aanpassen. Betaal je per automatische incasso? Dan hoef je verder niks te doen.

  Mijn woning is heel slecht geïsoleerd, krijg ik huurverhoging?

  Algemeen

  Ja, alle huurders krijgen dezelfde huurverhoging. Huur is onze belangrijkste bron van inkomsten. We willen onze woningen milieuvriendelijker maken, vooral de slechter geïsoleerde. Daarom moeten we de huur verhogen. Dit jaar hebben we besloten om alle bewoners hetzelfde bedrag meer te laten betalen.

  Hoe ziet de huurverhoging bij woonwagens en standplaatsen eruit?

  Algemeen

  Bij het verhogen van de huur van standplaatsen en woonwagens, kijken we naar regels van de overheid. Dit jaar is het percentage van verhoging hoger dan normaal, namelijk 5,3%. Je ontvangt vóór 1 mei 2024 een brief met de details voor jouw situatie.

  Is de huurverhoging afhankelijk van de hoogte van mijn inkomen?

  Algemeen

  We kijken bij de huurverhoging naar de huur die je nu betaalt en het gezamenlijke inkomen van je huishouden. Mensen met een hoger inkomen, krijgen meer huurverhoging dan mensen met een lager inkomen.

  Ik heb voorgaande jaren geen verhoging gekregen, en nu wel. Hoe kan dit?

  Algemeen

  De afgelopen jaren kregen mensen die in woningen met een E-, F-, of G-label wonen geen huurverhoging. We gaan deze woningen de komende tijd milieuvriendelijker maken, wat goed is voor ieders portemonnee. Maar dit kost geld. Om deze kosten eerlijk te verdelen, krijgen alle bewoners dit jaar een beetje meer huur.